shape
De dieren stijlen zullen, voor zover mogelijk, in volgorde aangeleerd worden die bij de leerling past. Als een student van nature als een aap beweegt bij het sparren of het gedrag van een aap vertoont dan zal hij/zij deze dieren stijl eerst leren. Als er geen specifieke eigenschappen aan de student toe te kennen zijn dan hou ik als leraar deze volgorde aan (met korte reden):

1 Tijger - Kracht - Onverschillig, recht op zijn doel af - Aarde - Rood/Bruin:
Een student zal in het begin zijn/haar fysieke kracht aanwenden om het gemis in techniek op te vangen,

2 Aap - Vloeiend - Terughoudend - Water - Blauw:
Een student zal naarmate zijn techniek verbetert, vloeiender gaan bewegen, maar ook terughoudender zijn omdat hij gaat inzien wat een tegenstander zou kunnen doen, soms dient deze terughoudendheid als misleiding - de tegenstander krijgt dan de indruk dat je bang bent.

3 Slang - Agressie - Gaat er voluit in - Vuur - Oranje:
Een student zal zelf meer de overhand willen en kunnen hebben in een gevecht.

4 Vogel - Vluchtig - "Arrogant" - Lucht - Wit:
Een student zal volledig vertrouwend op zijn/haar kunnen makkelijker ontwijken.
Cimande Page 2
Geen Pencak Silat stijl is compleet zonder het gebruik van wapens. In feite is elke beweging zelfs hier op gebaseerd. In IndonesiŽ was vroeger (en nu vaak nog) iedereen gewapend. Adellijken droegen zwaarden en hun krissen, de boeren droegen gebruiksmessen, sikkels en kapmessen voor hun werk op het land. Logisch dus dat Silat erg praktisch is wat dit betreft. Men gaat er altijd van uit dat de tegenstander gewapend is en elke beweging moet uitvoerbaar zijn met of zonder wapen. De wapens die in Cimande worden gebruikt zijn om te beginnen het gewone mes (Pisau), de Golok, de Kujang (een typisch mes dat het eigenlijke wapen van Cimande is), de pedang (zwaard), de cabang / trisula (drietand) en enkele verschillende maten van stokken (Tonkat).
De trainingen komen volgens een basis principe hier op  neer:
  1. Jurus
  2. Langkah
  3. Sambut
  4. Bunga
  5. Senjata
  6. Ilmu Kembatinan
Door: Bapak John van der Jagt


Pencak Silat Cimande - Rotterdam

- Basis technieken.
- Houdingen en de beweging richtingen.
- Sparring oefeningen.
- Gedrag code tijdens en buiten de lessen.
- Omgaan met de verschillende wapens.
- De Geestelijke leer.
Zoals je aan het embleem kunt zien (Link naar Logo) bestaat onze stijl eigenlijk hoofdzakelijk uit dierenstijlen. De eerste 3 graden zijn er aan gewijd om de student de basis van het Pencak Silat Cimande onder de knie te laten krijgen, om daarna de wapens en dierenstijlen te gaan leren. Dus geel, oranje en groen is de basis waar een gemiddeld student ongeveer 2 jaar overdoet. Daarna volgen de graden voor de gevorderde student blauw, bruin 1, bruin 2 en zwart 1. Dit zijn de graden waar, per graad, de dierenstijlen worden geleerd en de vaardigheden met de wapens worden verkregen.