shape
Door: Bapak John van der Jagt


Pencak Silat Cimande - Rotterdam

Pencak Silat Cimande is een eeuwenoude gevechts- / zelfverdedigings kunst afkomstig van west Java IndonesiŽ. IndonesiŽ bestaat uit meer dan 13000 eilanden, er zijn 360 gesproken talen, ongeveer 200 miljoen inwoners en meer dan 1800 verschillende Pencak Silat Stijlen. Je kunt je wel voorstellen dat geen enkele 2 stijlen er exact hetzelfde uitzien.
In een modern Indonesisch woorden boek zou je een definitie van de woorden Pencak = "Een systeem van zelfverdediging" en Silat = "Afweren" kunnen vinden. Maar bij de beoefenaars kun je een betere omschrijving vinden.

Pencak, Dit woord komt oorspronkelijk van Java, het woord Penca (zonder de K) is de originele spelling van het woord en verwijst naar  de gereguleerde bewegingen in bepaalde variaties en combinaties op een vloeiende bijna sierlijke wijze uitgevoerd. Pencak is de Algemene Indonesische spelling. Het kan alleen of met partner gedaan worden.

Silat is een woord dat zijn oorsprong heeft van andere eilanden zoals: Sumatra en MaleisiŽ en verwijst naar het echte gevecht met de toepassing van Pencak, uitgevoerd tegen een tegenstander laat er echter geen twijfel over mogelijk dat we hier met een gevechtskunst te maken hebben. Het verschil is dat Silat vele malen sneller word uitgevoerd met een complete vrijheid van actie.
Cimande ontleedt zijn naam ook aan de Cimande rivier en dit is ook essentieel in de uitvoering van de stijl. Cimande staat vergeleken met de eerder genoemde rivier voor de vloeiende bewegingen die erg kenmerkend zijn en die nooit ophouden. De stijl Cimande is door Embah Khair ontwikkeld en het is natuurlijk onrealistisch te zeggen dat alles nog zo uitgevoerd word zoals hij het deed. Ook het Cimande heeft een ontwikkeling doorgemaakt door invloeden van verschillende leraren en stijlen.
Pencak Silat werd eerst in het geheim onder familie en vrienden beoefend en zeker niet voor het algehele publiek. Tegenwoordig word het "openlijk" in Pencak Silat scholen beoefend die voor iedereen toegankelijk zijn. Het wordt zelfs in het gewone onderwijs beoefend als lichamelijke opvoeding. Ook bij speciale gelegenheden als bruiloften, oogst feesten en religieuze feesten worden vaak Pencak Silat uitvoeringen gedaan.

De namen van de stijlen zijn vaak afkomstig van het dorp, de streek of de Grondlegger van de stijl, vele dorpen beginnen op Java met "Ci". Ci betekent o.a. "richting", "in de richting van het dorp", "stroming" of "water" (daarom beginnen de namen van de rivieren ook vaak met Ci). In West Java zijn 4 "grote" stijlen, er zijn er natuurlijk meer, maar deze 4 zijn het meest wijd verspreid: - Cimande - Cikalong - Syahbandar - Terumbu.
De Pencak Silat vorm die wij beoefenen is het Cimande, ontwikkeld in IndonesiŽ. Natuurlijk zijn de inzichten die de leraar heeft verkregen door zijn trainingen nuttig om onze stijl te perfectioneren. Het is een systeem opgebouwd uit een 7-tal principes. Als een principe wordt vergeten, schiet de effectiviteit van de stijl te kort. Maar samen vormen ze een behoorlijk effectieve vechtmethode.
Deze zijn:
(1) Penetratie en Plakken. Men probeert constant de dekking van de tegenstander te doorbreken. Als men eenmaal contact heeft mag men geen ruimte meer laten ontstaan.

(2) Continu bewegen met camouflage. Men staat nooit stil en de ene beweging leidt de volgende in. Dit alles zonder dat de tegenstander beseft wat er gebeurd. Hou bijv. je vuist verborgen.
(3) Veerkrachtig en zwiepend als bamboe. Stoten en trappen beginnen vanaf de grond en worden naar de hand of voet geleid met een zweep-achtig effect. Heel soepel bewegen en hard aankomen.
(4) Verbreken van het ritme, mentaal, visueel en hoorbaar. Alles wordt gedaan om het ritme van de ander te verstoren. Ook het vast pinnen hoort daar bij. Een kort moment van iemand vastpinnen zodat hij/zij niet meer weg kan en uit zijn ritme van bewegen is.
(5) Compact maken van stoten. Dit zijn manieren van slaan die weinig plaats nodig hebben, een beetje zoals Bruce Leeís one-inch punch.
(6) Uit lokken van de tegenstander. De tegenstander wordt voortdurend op het verkeerde been gezet en men lokt aanvallen uit die daarna onmiddellijk gecounterd worden.
(7) Destructief zijn. Alles wat geraakt kan worden wordt uitgeschakeld. Alles wat op je af komt wordt vernietigd of ten minste pijn gedaan dit kan actief door er zelf naar te slaan of passief door een aanval op bijvoorbeeld een elleboog te laten lopen, de Doorn en door Het lichaamspantser, het op een manier bewegen dat het lichaam constant van dekking is voorzien.
Cimande Page 1
Elke stijl heeft zijn karakteristieke eigenschappen verkregen door het gebied waar het ontwikkeld is en door de mensen die het ontwikkelden. In IndonesiŽ word het Pencak Silat niet alleen gezien als een wijze van zelfverdediging maar vooral als levenswijze waarbij het karakter van de beoefenaar gevormd wordt. Ik zal het hier alleen hebben over de West Javaanse stijlen. De mensen uit deze streek worden ook wel de Sunda mensen genoemd.
Cimande: is de naam van een dorp, een rivier en een Pencak Silat stijl. Oorspronkelijk komt deze stijl uit 3 dorpen: Cimande Tarikolot - Cimande Tengah - Cimande Girang. De streek waar de Grondlegger van de Cimande stijl, Embah Khair, is begraven heet Tenah Sareal Bogor. Eyang, Embah (Abah) en Mama zijn woorden die de betekenis hebben van "grootvader". Hij is de grootvader van de stijl Cimande.